QUÈ ÉS UNA CIUTAT GEGANTERA ?

La “Ciutat Gegantera” és proclamada anualment i és el punt de trobada de les colles de gegants d’arreu de Catalunya. El programa d’actes sol començar el divendres a la tarda, amb l’arribada i la rebuda de les colles, i s’allarga fins al diumenge a la tarda.

Quan una ciutat és proclamada “Ciutat Gegantera” (CG) queda entès que, durant un cap de setmana, es convertirà en el punt de trobada obligat de centenars de parelles de gegants i altres elements de festa relacionats amb la cultura tradicional catalana com, per exemple, gegantons, capgrossos, nans, etc. i, per descomptat, gegants.

 PER QUÈ ES VA FER LA CG AL PRAT?

La colla de gegants i l’Ajuntament del Prat van acordar que el fet que la nostra parella de gegants, Roltllà i Griselda, complissin 50 anys era una oportunitat boníssima per organitzar l’esdeveniment més important que es pot veure a Catalunya relacionat amb el món geganter.

Per arribar al nomenament com a “Ciutat Gegantera” es van haver de fer diverses gestions prèvies: primerament, la nostra colla va rebre el suport incondicional de l’Ajuntament de la ciutat, ja que per organitzar un esdeveniment d’aquest nivell es necessita un suport econòmic que no podia recaure només sobre l’entitat. A partir d’aquí, es va elaborar un projecte que es va presentar en forma de candidatura a l’assemblea de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (organització que promou aquest esdeveniment). Aquesta assemblea va tenir lloc el 23 de novembre de 2002 a Sant Carles de la Ràpita. La candidatura del Prat de Llobregat va ser ratificada per la majoria de colles assistents.

Proclamada la nostra vila com a “Ciutat Gegantera”, l’entitat i l’Ajuntament es van posar a treballar de valent: es van crear diverses comissions de seguiment i es va començar a demanar suport a totes les entitats del Prat. Cal dir que la proposta va tenir una resposta molt positiva de la majoria d’entitats de la ciutat, no només de les relacionades amb la cultura, també de la resta. Així el Prat de Llobregat va esdevenir la XIX Ciutat Gegantera de Catalunya. L’esdeveniment va tenir lloc del 28 al 30 de maig de 2004 i la ciutat va acollir més de 130 colles de gegants i va rebre la visita de més de 5.000 persones.